BLOG

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır

Paylaş

Kitap okuma alışkanlığı kazanmak hepimizin hayali değil mi? Hevesle okumaya başladığımız bir kitabı bazen bitiremiyoruz bile. Ya da bir haftada iki kitap bitiriyoruz ama sonra uzunca bir süre okuma araya veriyoruz. Aslında ara verdiğimiz ilk günler inanılmaz bir kitap okuma arzusu duyup bunu erteleyerek baskılıyoruz. Ve bu, alışkanlığı öldürmek anlamına geliyor.

Peki kitap okuma alışkanlığı kazanmak için ne yapmalıyız? İşte size 5 özel tavsiye!

1)Okumak İstemediğiniz Kitapları Bir Kenara Bırakın

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır

Kitap okuma alışkanlığı kazanmanızın önündeki engelin yine kitap olacağını biliyor muydunuz? Hani o çok okumak istediğiniz (aslında istemediğiniz) kitabı bir türlü bitirmediğiniz için duyulan suçluluk ve yeni bir kitaba başlayamama sorunsalından bahsediyorum. Dünyanın en iyi kitabı olabilir, birileri o kitabı ilah yapabilir ama sizde okuma arzusu yaratmıyorsa onu bir kenara bırakmayı bilmelisiniz. Yoksa önünüzdeki kitaplara asla başlayamazsınız. Başlasanız bile bir iki kitap sonra tıkanırsınız.

2)Sizi Heyecanlandıran Kitaplara Yönelin

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır

Kitaplığımda bir sürü kitap var, önce onları okumalıyım diye düşünmeyin. Gerçekten sizi heyecanlandıran birkaç kitabı satın alıp okumaya başlayabilirsiniz. Bir alışkanlığın başlaması için bu çok önemli bir detay. Tıpkı çocuklarda olduğu gibi merak ve heyecan, alışkanlıkların kazanılması için en önemli unsurlardır. Heyecanla okuduğunu bir iki kitaptan sonra içinizde sürekli bir okuma isteği uyanacak. Tam da bu evrede ertelemeyip okumaya devam etmeniz gerekiyor. Çünkü bu istek geçici… Bir iki gün sonra yok olacak.

3) Gerçekten Okumak İstediğiniz Kitaplardan Bir Liste Oluşturun

Bir deftere ya da kağıda, okumak istediğiniz kitapları listeleyin. Bunu aylara göre listeleyebilirsiniz. Hedefinizi çok yüksek tutmamanız, hevesinizin kırılmaması açısından önemli. Mesela başlangıç olarak ilk bir ay için 2 kitap belirleyebilirsiniz. Belirli bir düzene oturttuktan sonra ayda 4 belki 6 kitap bitirebilirsiniz. Ve bitirdiğiniz kitapların yanına bir işaret koyarak ya da üzerini çizerek kendinizi motive edebilirsiniz.

4)Okuduğunuz Kitaplardan Kısa Özetler Çıkarın

Sizi kitap okuma alışkanlığı edinmekten alıkoyan bir unsur da okuduklarınızı unutuyor olmanızdır. Bir sürü kitap bitirip sanki hiçbirini okumamış gibi hissedebilirsiniz. Bu gerçekten çok can sıkıcı bir durum. Bunun önüne geçmek için okuduğunuz kitapları kısaca özetleyebilirsiniz. Bir defteri sadece kitap özetleri için kullanabilirsiniz.

5)Kitap Tutkunuzu Herkesle Paylaşın

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır

Bir web sitesi oluşturarak kitap okuma tutkunuzun devamlılığını sağlayabilir ve bu işten keyif alabilirsiniz. Hatta kazanç bile sağlayabilirsiniz. Web sitesi açıp bir blog oluşturmak düşündüğünüz kadar zor değil. Kitap tutkunuzu diğer kitapseverler ile paylaşarak kısa sürede büyük bir kitap arşivi oluşturabilirsiniz. Eğer bu konuda hevesliyseniz, bu siteyi oluştururken kaynak olarak kullandığım siteyi size önerebilirim.

Blogaçmak adlı sitedeki talimatları izleyerek şu anda sizlerle bu içerikleri paylaşabileceğim bir web sitesine sahip oldum. Dilerseniz siz de hemen başlayabilirsiniz.

 

Paylaş

Yazar

(Visited 319 times, 1 visits today)

Ipek Can

Sanat, sonsuz bir zenginliğe sahip. Sanat dalları, köklerinden yükselen ağaçların oluşturduğu bir orman gibi. Her bir sanat dalı kendi içinde çok sayıda parçalara ayrılıyor. Bu düşünceyle yola çıktığım sanat ormanı serüvenimde kendi merak ettiklerimi araştırıp yazarken sizlerle de paylaşacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir