KİTAP

Doppler ve Devam Kitapları

Paylaş

Doppler, Norveçli yazar Erlend Loe’nin kaleminden dökülen ve günümüz toplumuna hem mizahi hem de sert çıkışları olan bir kitaptır. Yazar bu kitapta Andres Doppler adında bir karakter yaratıyor ve tüm olayları o karakterin gözünden anlatıyor. Kitabı okurken sanki yazara ait bir anı kitabını okuyormuş hissine kapılıyorsunuz. 

Doppler

Doppler kitap konusu şu şekilde özetlenebilir;

Düşünün bir gün bisikletle ormanda ilerlerken yere düşüyorsunuz. Ve artık orada yaşamaya karar veriyorsunuz. Bu bana bir aydınlanma hissini anımsattı. Bazen gündelik hayatta bir anda “bunu yapmak istiyorum” dersiniz. Tabii çoğu zaman bu istek içinizde kalır ve asla gerçek olmaz. Ama Andres Doppler adlı karakter bunu gerçekten yapıyor!

Bisikletten düşüp yarı baygın uyandığında hissettiği o huzurun peşinden gidiyor. Bunun için de sahip olduğu her şeyi geride bırakıyor. Evini, eşini, çocuklarını, tüm parasını… Peki karakterimiz yaşamını nasıl devam ettiriyor? Eski usul olan takas yöntemi ile!

Takas Ederek Yaşamak

Doppler artık sadece takas ederek hayatını geçiriyor. Oysa çok güzel bir işi, ailesi ve evi vardı. Ve iş hayatında oldukça başarılı biriydi. Kitap bir uydurma hikaye gibi görünse de içerisinde derin anlamlar barındırıyor. Belki tüketim kültürüne bir baş kaldırış belki sadece bu toplum içerisinde farklı olmanın trajikomik hikayesi… Herkesin farklı çıkarımlar yapabileceği bir kitap diyebilirim.

Yaşam kaynağını sadece doğadan sağlamaya çalışan bir adamın bazı lükslerinden ödün vermemesi ve bu lükslerin bir paket süt gibi şeyler olması insanı gülümsetiyor. Ve sonrasında diğer hazır gıdalara ulaşmak için yaptıklarını düşününce günümüz dünyasının sunduğu şeylerden öyle kolayca vazgeçilmediğini gözlemliyoruz.

Doppler Devam Kitabı

Doppler kitabının son sayfasında devam edecek yazısını görüyoruz. Erlend Loe,  2015 yılında bu kitabın devamı niteliğinde olan “ Bildiğimiz Dünyanın Sonu “ adlı bir kitap yayımladı. Henüz o kitabı okumadığım için yorumlamam mümkün değil. Ancak size bu konuda kafa karışıklığına sebep olan ikinci ve üçüncü kitaplar hakkında bilgi vermek istiyorum.

Aslında bu serinin ikinci kitabı Türkçeye çevrilmemiş ve biz üçüncü kitap olan Bildiğimiz Dünyanın Sonu adlı kitabı okuyabiliyoruz. Doğru bir sıralama yapmak gerekirse Doppler kitap serisi tam olarak aşağıdaki gibidir. Görsellere tıklayarak kitaplara dair detaylı bilgi bulabileceğiniz sayfalara ulaşabilirsiniz.

Erlend Loe Bildiğimiz dünyanın sonu kitap

Eğer henüz okumadıysanız Doppler ile bu seriye başlangıç yapmanızı öneririm. İkinci kitabın Türkçe çevirisi olmaması sizi üzmesin çünkü her ne kadar devamı olsa da iki kitap bağımsız bir anlatıma sahip. Doppler size hayatın anlamını, zamanınızı ve gücünüzü harcadığınız şeyleri sorgulatacak cinsten bir kitap. Kitap sadece 116 sayfadan oluşuyor, kısa sürede bitirebilirsiniz. İyi okumalar !

Buradan diğer kitap önerilerime ulaşabilirsiniz.

 

Paylaş

Yazar

(Visited 5.792 times, 3 visits today)

Ipek Can

Sanat, sonsuz bir zenginliğe sahip. Sanat dalları, köklerinden yükselen ağaçların oluşturduğu bir orman gibi. Her bir sanat dalı kendi içinde çok sayıda parçalara ayrılıyor. Bu düşünceyle yola çıktığım sanat ormanı serüvenimde kendi merak ettiklerimi araştırıp yazarken sizlerle de paylaşacağım.

5 thoughts on “Doppler ve Devam Kitapları

  • Gökhan

    Kitabı beğenenlere tavsiyem Captain Fantastic ve Into The Wild filmlerini izlemeleri. Eminim beğeneceksiniz.

    Yanıtla
    • Joaquin

      Do you really think that leaving everything behind is the best way to find inner peace? To have such an abrupt change of life will make us feel better or that it needs to be a slow and constant change until we reach the point we desire?

      Yanıtla
      • No, I don’t think so. Such decisions are taken with a momentary thought. But I think it should be planned over time, there should be a constant change. Otherwise it will turn into a funny event like this.

        Yanıtla
    • Rabia

      Ben de bildiğimiz dünyanın sonundan (doppler kitabından haberim yoktu) hemen önce into the wild ı okuyup filmini seyretmiştim) kesinlikle aynı tadı veriyor

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir