ANASAYFAResim İncelemeleriSANAT

Son Akşam Yemeği – Leonardo da Vinci

Paylaş

Son Akşam Yemeği tablosu, 15. yüzyılda Milano’da Leonardo da Vinci tarafından Duke Lodovico Sforza‘nın isteği ile duvar üzerine yapılmış bir resimdir. Hz. İsa’nın Romalı askerler tarafından tutuklanmadan önce havarileri ile yediği son akşam yemeğini anlatır. Son akşam yemeği, rönesans dönemi ressamlarının çokça işlediği bir konu olsa da en ünlü resim Leonardo da Vinci’nin bu freskidir. Resim, Milano yakınlarındaki Santa Maria Dele Grazie‘nin duvarına yapılmıştır. Leonardo’nun Mona Lisa adlı eserinden sonra en ünlü eseri olarak bilinir.

Son Akşam Yemeği Resim İncelemesi

Dünyanın her yerinden insanın, tarihi eserleri, müzeleri yüksek çözünürlüklü olarak inceleyebilmelerine olanak sağlayan çevrimiçi platform Google Arts & Culture, ünlü Son Akşam Yemeği tablosunu da yüksek çözünürlüklü olarak bizlere sunuyor. Resmi buradan daha detaylı inleyebiliyoruz. Bu tablonun, Leonardo’nun öğrencileri olan Giampietrino ve muhtemelen Giovanni Antonio Boltraffio tarafından yapıldığı düşünülüyor.

Tabloya geçecek olursak; bu tabloda, İsa’nın önemli bir açıklamada bulunacağı sembolleştirilmiştir. İsa’nın açıklayacağı şey ise 12 havari içerisinden birinin kendisine ihanet edeceğidir.  Son Akşam Yemeği tablosundaki havariler üçlü gruplara ayrılıyor. Her grup farklı anlam ve tepkilere sahiptir. Tablonun solunda gördüğümüz üçlü grup, İsa’nın aktaracağı olay konusundaki şaşkınlığı ifade eder. Bir havari, ellerini açmış ve şaşkınlıkla beklemektedir. 

isa-sonaksamyemedi

Tablodaki en dikkat çeken grup ise İsa’nın sağında yer alır. Bu grup içerisinde İsa’ya ihanet eden Yahuda vardır. Yahuda, ihanetinin açıklanacağını hissettiği için endişeli ve şaşkındır. Burada önemli bir detay ise Yahuda’nın elinde tuttuğu kesedir. Da Vinci, bu keseyi Yahuda’nın Romalılardan aldığı sikkeleri simgelemek için kullanmıştır. 

yahuda-petrus-yahya

Yahuda’nın hemen arkasında elinde bıçak tutan havaris ise Petrus’tur. Romalı askerler İsa’yı yakaladığında askerlerden birinin kulağını kesecek olan kişi olduğu için bu şekilde resmedilmiştir.  Tablodaki diğer önemli detay ise Yahya’dır. İncil’de İsa’nın en sevdiği havarisi olarak geçen Yahya, kızıl saçları ile İsa’nın sağ yanında konumlanmıştır. 

İsa'ya ihanet eden kişi

Yahuda’nın bir eli İsa ile aynı tabağa uzanmaktadır. Bunun sebebi ise havarilerin “Kim ihanet edecek?” sorusuna karşılık İsa’nın “Bana ihanet edecek kişi benimle aynı tabağa elini bandıracak olan kişidir” şeklinde verdiği cevaptır. Ayrıca Yahuda’nın başının diğer havarilerden daha aşağıda yer alması da ihanet eden kişinin o olduğunu betimleyen bir detaydır.

son akşam yemeği tablosu

Yukarıda soldaki havari Thomas, tek parmağını uzatıyor. İsa’nın birkaç gün sonra ölümden dirilişine işaret eden bir harekettir. Thomas bunun doğru olduğundan şüphe edecek ve İsa “Parmağını buraya uzat ve yanıma koy” diyecektir. Elleriyle kendini gösteren Philip’in İncil’de İsa’nın ihanet duyurusuna “Tanrım ben miyim?” diye karşılık verdiği yazılır.

isa

Tabloda İsa’nın duruşu ise genellikle ilahi olanla bağlantılı dengeli, simetrik bir şekil olarak betimlenmiştir.

 

Diğer tablo incelemelerimize buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaş

Yazar

(Visited 687 times, 1 visits today)

Ipek Can

Sanat, sonsuz bir zenginliğe sahip. Sanat dalları, köklerinden yükselen ağaçların oluşturduğu bir orman gibi. Her bir sanat dalı kendi içinde çok sayıda parçalara ayrılıyor. Bu düşünceyle yola çıktığım sanat ormanı serüvenimde kendi merak ettiklerimi araştırıp yazarken sizlerle de paylaşacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir