ANASAYFAKİTAP

Fareler ve İnsanlar (John Steinbeck) Kitap Konusu

Paylaş

Fareler ve İnsanlar kitabı, Nobel Edebiyat Ödüllü yazar John Steinbeck tarafından yazılmış bir uzun hikaye eseridir. 100 temel eserden biri olan bu kitabı, her yaş grubundan insanın keyifle okuyabilir. Kitap, hayata ve arkadaşlığa dair birçok konuda sizi düşünmeye itiyor. 1937 yılında yayınlanan kitapta, iki gezgin çiftlik işçisi olan George Milton ve Lennie Small’un Büyük Bunalım sırasında Kaliforniya’da yaşadıkları trajik olayları konu edinir. 

Fareler ve İnsanlar Kitap Konusu

Fareler ve İnsanlar kitabında iki ana karakterimiz var. Uzun boylu, iri yarı ama aklı biraz kısa olan Lennie Small ile ufak tefek ama zeki olan George Milton, birlikte çiftlik çiftlik gezerek çalışırlar. Farklı takıntıları olan Lennie’yi zaptetmek George için bazen zorlayıcı olabilir. Her şeye rağmen Lennie’yi terk etmez ve bütün işlere birlikte giderler. Bu iki mevsimlik tarım işçisi, çok çalışıp para biriktirip kendi çiftliklerini kurmayı hayal eder. Kitapta en ağır basan konu, dostluk ve dayanışma oluyor.

! Bu yazıdan sonrası kitabın sonu hakkında bilgiler içerdiği için henüz kitabı okumadıysanız yazıya devam etmenizi önermem.

Fareler ve İnsanlar Kitap Karakterleri Arasındaki İlişki

Fareler ve İnsanlar kitabında  çok sayıda duyguyu bir arada yaşıyorsunuz. Üzüntü, sevinç, acıma, umut gibi birçok duygu iç içe geçiyor. Kitapta  yer alan  her detay aslında bize kitabın sonu hakkında bir izlenim veriyor. Tabii bunu kitabı okurken net bir şekilde anlayamıyorsunuz. Şimdi karakterler arasında nasıl bir bağlantı olduğuna bakalım;

George ve Lennie: George, zeki bir adam ve Lennie’ye sahip çıkarak hayatını devam ettirmeye çalışıyor. Öyle ki hayalerine bile Lennie’yi katıyor.

Candy ve köpeği: Cand, yaşlı ve tek elini kaybetmiş bir çiftlik işçisi. Kendisi gibi yaşlı bir köpeği var.

Curley: Patronun oğlu olan kavgacı bir adamdır. Yarı profesyonel boksördür. Karısını kıskanır ve korumaya çalışır, bu yüzden Lennie’den hiç hoşlanmaz.

Carlson: Candy’in köpeğini öldüren çiftlik işçisi.

Kitaptaki İki Benzer Ölüm

Fareler ve İnsanlar kitabında başka karakterler de var. Ancak kitaptaki karakter bağlantılarını anlatmak için bu kişileri detaylıca ele almamıza gerek yok. Kötü bir benzetme gibi dursa da George ve Lennie ikilisi ile Candy ve köpeği arasında bir benzerlik kurabiliriz. Yaşlı köpek daha fazla acı çekmesin diye silahla öldürülmüştü. Kitabın sonunda aynı şekilde, Lennie çiftlik işçileri tarafından işkence ile öldürülmesin diye George onu kendi elleriyle öldürmek zorunda kalıyor. 

George, Lennie’yi herkesten önce bularak hayallerindeki çiftliği anlatıyor ve onu sakinleştiriyor. Ardında kafasının arkasına dayadığı silahı ateşleyerek öldürüyor. İçinde yaşadığımız dünyayı tüm gerçekliği ile ele alan bu eserde hayata dair birçok şeyi sorgulamaya başlayacaksınız. Eğer kitabı çok eskiden okuduysanız şimdi yeniden okuyabilirsiniz. Bazı kitaplar okudukça büyür. Bu kitap da onlardan biri…

Diğer kitap incelemelerimize buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaş

Yazar

(Visited 1.025 times, 1 visits today)

Ipek Can

Sanat, sonsuz bir zenginliğe sahip. Sanat dalları, köklerinden yükselen ağaçların oluşturduğu bir orman gibi. Her bir sanat dalı kendi içinde çok sayıda parçalara ayrılıyor. Bu düşünceyle yola çıktığım sanat ormanı serüvenimde kendi merak ettiklerimi araştırıp yazarken sizlerle de paylaşacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir