Resim İncelemeleriSANAT

Badem Çiçeği – Almond Blossom (Vincent van Gogh)

Paylaş

Badem Çiçeği ya da Çiçek Açan Badem Ağacı olarak adlandırılan tablo, 1890 yılında Hollandalı ressam Vincent van Gogh tarafından yapılmıştır. Van Gogh bu tabloyu, kardeşi Theo’dan gelen bir mektup üzerine resmetmeye başlar. Kardeşi mektupta, bir oğlu olduğunu ve ona Vincent ismini verdiklerini söyler. Bu müjdeli haber üzerine Van Gogh, “Hemen onun için, yatak odasına asmak için bir resim yapmaya başladım, mavi gökyüzüne karşı beyaz çiçek açmış badem dalları” diye yazmıştır.

İlkbaharın gelişiyle çiçek açan badem dalları, yeni bir yaşamı sembolize eder. Van Gogh, kardeşine yazdığı bir mektupta bu tablo için “Üzerinde en sabırla çalıştığım, en sakin ve nazik dokunuşlarla resmettiğim, en iyi işim bu” demiştir. Gerçekten de ressamın tabloyu yaratma sürecindeki ruh hali ve dinginliği tabloya yansımıştır. 

Van Gogh, Badem Çiçeği adlı tablosunu oluştururken Japonizmden etkilenmiştir. Hiroshige gibi büyük Japon sanatçıların eserlerini özenle inceleyen Van Gogh, kullanılan tekniklerden oldukça etkilenmiş ve bunu deneyimlemek istemiştir. 

Aslında Çiçek Açan Badem Ağacı eserinin hikayesi iki yıl öncesine dayanmaktadır. Van Gogh, 1888 yılında Arles’te akıl hastanesinde kaldığı dönemde, bahçedeki ağaçları inceler ve kendi kendine terapi uygulardı. Özellikle baharın gelişiyle tomurcuklanan ağaç dallarına hayrandı. Tomurcuklanan çiçekleri farklı formlarda tuvale işlerdi.  

Bir Kitapla Camda Çiçek Açan Badem Dalı Camda Çiçek Açan Badem Dalı 1888

Van Gogh, 1888’in mart ayında hava durumundan ve badem ağaçlarının tamamen çiçek açmaya başladığından bahsettiği mektubunda, “Buradaki hava değişebilir, genellikle çalkantılı gökyüzü rüzgarlıdır, ancak badem ağaçları her yerde çiçek açmaya başlar.” yazar.

Van Gogh tabloyu tamamlayıp yeğenine hediye ettikten birkaç ay sonra silah ile kendini göğsünden vurarak yaşamına son verir. Belki de yeğeni, Vincent van Gogh için yeni bir varoluşu simgeledi ve ressam, yetişkin Vincent’in ömrünü bu yeni doğuşla sonlandırmak istedi. Van Gogh’un biyografisini okumak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

Hastanenin bahçesinden ilham alarak oluşturduğu diğer tablolar;

Vincent van Gogh, Pembe Orchard da Blossoming Kayısı Ağaçları ile Orchard Mart 1888 Vincent van Gogh, Peach Tree in Blossom, March–April 1888

 

Paylaş

Yazar

(Visited 12.682 times, 1 visits today)

Ipek Can

Sanat, sonsuz bir zenginliğe sahip. Sanat dalları, köklerinden yükselen ağaçların oluşturduğu bir orman gibi. Her bir sanat dalı kendi içinde çok sayıda parçalara ayrılıyor. Bu düşünceyle yola çıktığım sanat ormanı serüvenimde kendi merak ettiklerimi araştırıp yazarken sizlerle de paylaşacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir