Puantilizm Sanat Akımı (Noktacılık)
Puantilizm yani noktacılık akımı 19. yüzyıl sonları ve 20. yüzyıl başlarında Fransız yeni izlenimci ressamların çalışmalarıyla ortaya çıkmıştır. Renklerin birbirine karışmadan, farkı noktalar halinde tuvale işlenmesiyle bir illüzyon oluşur. Beynimiz, birbirine yakın duran renk parçalarını bütünleştirir ve resim genelinde bütünleşmiş bir görsel algılarız.
Başarılı bir noktacılık eseri yaratmak için renk teorisine hakim olmak gerekir. Renklerin uyumu ve ayırt edilebilirliği oldukça önemlidir. Birbirine karışmış gibi görünen renk parçalarının anlamlı bir esere dönüşmesi buna bağlıdır.
Puantilizm kelimesi, bu sanat akımının ilk dönemlerinde alay eden eleştirmenler tarafından kullanılmıştır. Ancak günümüzde küçümseme anlamı içermemektedir.
Puantilizm Sanatçıları ve Eserleri
Puantilizm sanatçıları genellikle Fransız ressamlardan oluşur. Ancak zamanla bu akım farklı bölgelere yayılmış ve birçok ressama ilham kaynağı olmuştur. Noktacılık sanat akımının bilinen en önemli ressamlarından bahsedelim.
Georges Seurat
Georges Seurat, Fransız akademik resim geleneğine bağlı yeni izlenimci ve puantilist bir ressamdır. Resim anlayışını renklerin bölünmesine ve optik karışıma bağlayan yeni izlenimciliğin kurucuları arasındadır. Seurat, zıt renkleri noktalar halinde yan yana getirerek noktacılık akımını geliştirmiştir. Noktaların beynimizde birleşip anlamlı bir bütün oluşturacağına inanmış ve bunu kanıtlamıştır.
Paul Signac
Paul Signac, Fransız yeni izlenimci ressam ve noktacılık akımının kurucularındandır. Seurat ile birlikte puantilizm akımını geliştirmişlerdir. Seurat’ın ölümü ile Signac, neo emperyonistlerin lideri konumuna gelmiştir. 1900’den itibaren stilini değiştirmiş ve ufak renk noktaları yerine daha büyük karelerden oluşan mozaik resimlere yönelerek çok sayıda mozaik çalışmaya imza atmıştır.
Camille Pissarro
Fransız izlenimci ressam Camille Pissarro, bu sanat akımındaki birçok ressamın aksine ışığın sudaki yansımalarından ziyade kuru mekanları resmetmiştir. Çalışmalarında renkler yerine yapı ve biçim üzerine yoğunlaşmıştır. Köy ve kırsal yaşamlar resimlerinin ana teması olmuştur. Zamanla kendisinin “romantik empresyonizm” adını verdiği tarzı terk etmiş ve noktalama tekniğine geçmiştir. Pissarro, bu tekniğe “bilimsel empresyonizm” adını vermiştir. Yaşamının son yıllarında ise saf izlenimciliğe geri döndü.
Diğer Puantilist Sanatçılar;
Henri-Edmond Cross
Jerry Wilkerson
Maximilien Luce
Charles Angrand
Henri Martin
Anna Boch
Jo Koster
Delree Dumont
Alfred William Finch
George Morren
Ve daha birçok sanatçı hayatının bir döneminde puantilist eserler yaratmıştır.