BLOG

Akrilik Boya ile Yağlı Boya Arasındaki Fark Nedir?

Paylaş

Akrilik boya ile yağlı boya arasındaki fark, görünüm açısından net olarak anlaşılmasa da boya yapısı açısından belirgindir. Tuvale işlenirken verdiği his, kuruma süresi gibi özellikler arasında farklılıklar görülür.

Eğer resimle ilgilenmeye yeni başladıysanız akrilik ve yağlı boyadan oluşan iki tabloyu ayırt edemeyebilirsiniz. Zamanla iki boya arasındaki farklılıklar sizin için anlaşılır hale gelecektir. Şimdi bu iki özel boyayı detaylıca ele alalım;

Akrilik Boya ile Yağlı Boya Farkı

Akrilik boya, kıvamı itibariyle yağlı boyaya benzer ancak parlaklığı sulu boyaya daha yakındır. Her iki boya da oldukça dayanıklı, kaliteli boyalar arasındadır. Akrilik boya ile yağlı boya farkı şu şekilde özetlenebilir;

AKRİLİK BOYA

YAĞLI BOYA

 Su bazlıdır. Yağ bazlıdır.
15 dakikada kurur. 1-3 günde kurur. (Sentetik yağ)

 5-7 günde kurur. (Diğer yağlar)

Kokusuzdur. Uygulama sonrası bile uzun süre koku   hissedilebilir.
Üzerinde değişiklik yapmak güçtür. Geç kuruduğu için resim tamamlandıktan   sonra değişiklik yapılabilir.
Hızlı çalışmanız gerekir. Çalışmanızı uzun sürelere yayabilirsiniz.
Su ile inceltilir. Tiner ya da terebentin ile inceltilir. Diğer   yağlarla da inceltilebilir ama kuruma   süresi uzar.

Akrilik Boya Kullanım Alanları

Akrilik boya çok farklı alanlarda kullanılabilen bir boya çeşididir. Tuval, duvar, tekstil ürünleri, mobilyalar üzerinde rahatlıkla kullanılabilir. Kolay uygulanabilir olması ile birçok kişi resim sanatına yeni başladığında akrilik boyayı tercih eder. Uygulama amacına göre farklı özelliklerde ve ebatlarda boya seçmek gerekiyor.

Son zamanlarda kıyafetleri renklerdirme amacıyla birçok kişi kendi evinde akrilik boyaları kullanıyor. Temizlenmesi kolay olduğu için uygulama sonrası etrafı temizlemek vakit almaz. Kıyafetlerinizi ve eşyalarınızı dilediğiniz gibi renklendirebilirsiniz.

Yağlı Boya Kullanım Alanları

Yağlı boya denildiğinde ilk akla gelen iç ve dış cephe duvar boyamasıdır. Ancak tablolarda da sıkça kullanılan yağlı boya, kalitesi sebebiyle hemen her alanda ve yüzeyde kullanılmaktadır.  Yağlı boya kullanımı zor olduğu için biraz tecrübe istediğini söyleyebiliriz. Özellikle boyamaya yeni başlayanlar için akrilik boyayı seçmek daha doğru olacaktır.

 

Sanat meraklılarına; Sanat akımlarından ressamlara kadar her alanda yazı bulabileceğiniz sanat kategori sayfamızı inceleyebilirsiniz.

 

Paylaş

Yazar

(Visited 3.119 times, 1 visits today)

Ipek Can

Sanat, sonsuz bir zenginliğe sahip. Sanat dalları, köklerinden yükselen ağaçların oluşturduğu bir orman gibi. Her bir sanat dalı kendi içinde çok sayıda parçalara ayrılıyor. Bu düşünceyle yola çıktığım sanat ormanı serüvenimde kendi merak ettiklerimi araştırıp yazarken sizlerle de paylaşacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir