Guernica – Pablo Picasso Tablo İncelemesi
Guernica tablosu, ressam Pablo Picasso’nun kübizm akımı etkisiyle yarattığı bir eserdir. Bu yazımızda eserin temasını incelerken Picasso ‘nun tablo yorumlamayla ilgili söylemlerine de yer vereceğiz.
Guernica Tablosu İnceleme
Picasso, Guernica adlı tablosunda Alman hava kuvvetlerinin İspanya’nın Bask bölgesindeki Guernica kasabasını bombalamasını anlatmak istemiştir. 1937 tarihinde Naziler tarafından iki saat boyunca bombardımana tutulan kasabada büyük kayıplar ve acılar yaşanmıştır.
İspanyol hükümeti, Paris’teki 1937 Dünya Fuarı kapsamındaki Modern Hayatta Sanat ve Teknik sergisi için Pablo Picasso ‘dan büyük bir duvar resmi istemiştir. Picasso, o dönemde gerçekleşen hava saldırısından etkilendiği için saldırıdan sonraki 15 gün içinde bu tabloyu tamamlamıştır.
Guernica tablosu İspanya’daki savaşın izlerini yansıtırken, savaş karşıtı bir eser özelliği de kazanmıştır. Tabloya dikkatli baktığınızda İspanya’yı temsil eden boğa, at gibi figürleri görebilirsiniz. Dikkat çeken bir diğer unsur olan gaz lambaları, savaş zamanı evlerdeki ışıkların yerini alırken yoksulluğu da ifade edebilir. Ayrıca savaşa hazırlıksız yakalanmayı ve sivillere yapılan saldırıyı vurgulamak açısından önemli bir sembol olabilir.
Tabloda yer alan insan figürleri, tıpkı boğa ve at figürlerinde olduğu gibi telaşlı, korku, acı dolu çığlıklarla betimlenmiş. Korkuyla hareket halinde olan, kaçışan insanlar bir kübizm eseri için oldukça gerçek hissettiriyor. Tablodaki bir kadın elinde ölmüş bebeği ile acı içinde haykırıyor.
Guernica tablosunun alt kısmında atın altında bir asker cesedi göze çarpıyor. Elindeki kılıcın üzerinde açan bir çiçek görüyoruz. Picasso eserinde, tek bir odanın içinde birçok acıyı tasvir ederek bütünlük sağlamıştır. Atın üstünde sağ tarafta bir kadın camdan uzanıp gaz lambası ile bakıyor. Tablonun en sağ köşesinde ise ateşler içinde bir adam yer alıyor.
Picasso’ ya tabloda ne anlatmak istediği sorulduğunda cevabı; “Sembolleri tanımlamak ressama bağlı değil. Resme bakan halk, sembolleri anladığı gibi yorumlamalıdır.” şeklinde olmuştur. Ayrıca bir resmin önceden tasarlanıp yaratılmadığını, bir akış halinde ortaya çıktığını ifade eder. Tabloları herkes istediği gibi anlamlandırabilir. Aslında bu çok yerinde bir açıklama diyebiliriz. Tabloları doğru, yanlış düşünmeden hislerimizle okumalıyız.
Kısaca; Guernica tablosunun ana fikri üzerinden birçok yorumlama yapabilirsiniz. Tabloyu incelediğinizde ufak ufak detaylar bulup hikayeyi baştan yazabilirsiniz.