ANASAYFASANATSanat Akımları

Fovizm Sanat Akımı

Paylaş

Fovizm sanat akımı, 1898-1908 yılları arasında ünlü ressam Henri Matisse ve bir grup Fransız sanatçı tarafından geliştirilmiştir. Modern sanat akımları arasında dikkat çeken bu sanat akımı, çiğ ve bağıran renklerin doğrudan kullanımı ile öne çıkar. Fovizm kavramı ilk defa Matisse, Derain ve Vlaminck‘in Paris’te açtıkları sergiden sonra kullanılmaya başlamıştır. 

Sergiye katılanlar daha önce hiç görmedikleri bu sanat anlayışına ilgi duymuşlardır. Sergideki ünlü bir eleştirmen Louis Vauxcelles, bu sanatçı grubunu “Les fauves” yani ” vahşi hayvanlar” olarak nitelendirmiştir. Fransızca bir kelimeden türeyen “fovizm” akımı bu şekilde ortaya çıkmıştır. 

Renk vurgusunun yoğun olduğu 20. yy sanat akımı olarak bilinir.

Fovizm Sanat Akımı Özellikleri

  • Renk egemenliğini sınırsız ve kuralsız olarak tuvale yansıtır. 
  • Puantilizmden etkilenmiştir.
  • Renk kullanımında tabuları yıkmıştır. (Örn: Güneşin mor renkte resmedilmesi)
  • Sürrealizm ve dışavurumculuk akımlarını etkilemiştir.
  • Akımda önemli olan içerik değil, üslup ve biçimdir. 
  • Genellikle manzara resimleri öne çıkar.
  • Resmin konusu fazla önemsenmez.

Fovizm Temsilcileri

Henri Matisse, André Derain, Vlaminck, Manguin ve Raoul Dufy, Fovizm akımının en önemli temsilcilerindendir. Fovist sanatçılar, o güne kadar hiç kullanılmayan bir renk ahenki kullanarak resimde yırtıcı bir tavır sergilemişlerdir. Fovist ressamlara ve eserlerine kısaca değinelim;

Henri Matisse

Renkleri kullanma sanatıyla Picasso ve Kandinsky ile birlikte modern sanatın en büyük sanatçıları olarak kabul edilir. Matisse’nin iki ünlü tablosunu ele alalım;

Soldaki “Le bonheur de vivre” isimli tabloda mekansal çarpıklık, canlı renkler göz çarpıyor. Çıplak kadın ve erkekler müzik eşliğinde dans ediyor. Sağdaki “The Dessert: Harmony in Red” tablosunda ise kırmızının öne çıktığı, merkezi odak noktası olmayan bir eser görüyoruz.

André Derain

Henri Matisse ile Fovizm akımının kurucularından olan Andre Derain, ressam ve heykeltıraştır. Derain, eserlerinde canlı renkleri iç içe kullanarak konudan ve gerçeklikten bağımsız bir manzara ortaya çıkarmıştır. Aşağıdaki eserlerde gördüğünüz gibi gerçeklik ve aykırılık ikileminde renklerin patladığı çalışmalar yapmıştır.

Maurice de Vlaminck

Maurice de Vlaminck, fovizmin kurucularından olan Fransız ressamdır. Kuralcılığa ve disipline gelemeyen bu sanatçımız akademik eğitimi reddetmiştir.  Fovizmden etkilenerek yaptığı eserlerini ilk kez Bağımsızlar Salonu’nda sergilemiştir. 1907’den sonra Cézanne’den etkilenen Vlaminc, zamanla fovizm’den uzaklaşmıştır.

Vlaminck, eserlerini ortaya koyarken Van Gogh’tan esinlenmiştir. Özellikle sağdaki eserinde gökyüzünü, Van Gogh’un tablolarında gördüğümüz kıvrımlı dalgalar gibi resmetmesinden bu etkiyi kolayca anlayabiliyoruz.

 

Diğer sanat akımlarının yer aldığı listeye ulaşmak için tıklayın.

Paylaş

Yazar

(Visited 5.902 times, 1 visits today)

Ipek Can

Sanat, sonsuz bir zenginliğe sahip. Sanat dalları, köklerinden yükselen ağaçların oluşturduğu bir orman gibi. Her bir sanat dalı kendi içinde çok sayıda parçalara ayrılıyor. Bu düşünceyle yola çıktığım sanat ormanı serüvenimde kendi merak ettiklerimi araştırıp yazarken sizlerle de paylaşacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir