KİTAP

Hayvan Çiftliği / George Orwell

Paylaş

Hayvan Çiftliği, İngiliz yazar George Orwell’in hayvanlar üzerinden siyasi göndermeleri ile bilinen romanıdır. Kitabın adından da anlaşıldığı gibi konu bir hayvan çiftliğinde ele alınıyor. İnsanların sonsuz iktidarını yıkmak ve kendi özgürlüklerini ilan etmek isteyen hayvanların ayaklanma hikayelerini okuyoruz. Her hayvan türünün temsil ettiği farklı insan statüleri olduğunu söyleyebiliriz.

Duvarda tek bir emir yazılıydı:

“Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar öbürlerinden daha eşittir.”

Ertesi gün, çiftlik işlerini denetleyen bütün domuzların kırbaçlı olmaları kimseye tuhaf gelmedi. 

Kitaptan çıkarılacak en önemli mesaj; güç kendi ellerine geçene kadar herkes özgürlükçü ve eşitlikçi politikaları kullanır. Bu şekilde kitlelere ulaşır ve özgürlüğü vadeden bazı kişiler gücü tamamiyle eline alır. Mağdurlar yine mağdur olmaya devam eder. Önceki hayatlarından tek farkı, kendilerine hükmeden bu gücü artık kendileri seçmişlerdir.

Hayvan Çiftliği ve Stalin Eleştirisi

Hayvan Çiftliği kitabındaki Napoleon adlı domuz, Stalin’i temsil ediyor. Ve kitap aslında Stalin dönemine bir eleştiri niteliği taşıyor. Bu konuyla ilgili şöyle bir detay biliyoruz;

George Orwell, Josef Çapski adından biriyle tanışır ve o kişi Sovyet rejimine karşı olmasına rağmen Alman saldırıları sırasında Stalin’in Moskova’yı terk etmediğini ve bu sayede kurtulduklarını söyler. Bunun üzerine Orwell, kitabı teslim ettiği yayıncısını arar ve kitabın sekizinci bölümünde ufak bir değişiklik yapar.

Komşu çiftlikten insanların saldırısına uğrayan hayvanların korkusunu anlattığı “Güvercinler uçuştular, Napoleon da dahil bütün hayvanlar kendilerini karınüstü yere atıp yüzlerini kapadılar…” kısmını “Güvencinler havaya uçuştular, Napoleon dışında bütün hayvanlar kendilerini karınüstü yere atıp yüzlerini kapadılar…” şeklinde değiştirmiştir.

George Orwell bu değişiklik için “Böylelikle, Alman saldırısı sırasında Moskova’dan ayrılmayan Stalin’e haksızlık etmemiş oldum…” der.

Film Uyarlaması

Hayvan Çiftliği kitabı, John Halas ve Joy Batchelor tarafından 1954 yılında animasyon olarak uyarlanmıştır. 1999 yılında ise John Stephenson tarafından film olarak uyarlanmış ve vizyona girmiştir. Bu filmin, animasyon filmine göre çok daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Genellikle kitaplar sinemaya taşındığında özelliğini yitirir. Ancak bu filmde kitabı okur gibi oluyorsunuz.

Hayvan Çiftliği / George Orwell

Günümüzde Andy Serkis tarafından Netflix’te yeni bir Hayvan Çiftliği uyarlaması olacağı söyleniyor. Ancak bu planlar sürekli erteleniyor ve şimdilik böyle bir filmin yayınlanmadığını biliyoruz. Günümüz teknolojisi ile yeni bir uyarlama yapılırsa gerçekten dünyada yankı uyandıran bir film ortaya çıkabilir.

Kitaplarla ilgili daha fazla yazıya ulaşmak isterseniz sayfamı ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş

Yazar

(Visited 900 times, 1 visits today)

Ipek Can

Sanat, sonsuz bir zenginliğe sahip. Sanat dalları, köklerinden yükselen ağaçların oluşturduğu bir orman gibi. Her bir sanat dalı kendi içinde çok sayıda parçalara ayrılıyor. Bu düşünceyle yola çıktığım sanat ormanı serüvenimde kendi merak ettiklerimi araştırıp yazarken sizlerle de paylaşacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir