BLOG

Dünyadaki En Büyük 10 Kütüphane

Paylaş

Dünyadaki en büyük kütüphane hangi ülkede biliyor musunuz? Bu yazımızda sırasıyla dünyadaki en büyük kütüphaneleri listeleyeceğiz. Kitapların kalbi olan kütüphanelerin yıllara meydan okuyan güzelliklerine birlikte şahit olalım. Ve teknolojinin bize sunduğu bilgi ağından çok daha fazlasını  bulabileceğimiz kütüphanelerin değerini bir kez daha hatırlayalım.

1) Britanya Kütüphanesi – British Library

Dünyanın en büyük kütüphanesi, 1973 yılında kurulan ve İngiltere’nin başkentinde yer alan Britanya Kütüphanesi’dir. British Library, farklı ülkelere ve dillere ait basılı ya da dijital kitaplar, el yazmaları, dergiler, gazeteler, ses ve müzik kayıtları, patentler, videolar, veritabanları, haritalar, mühürler ve çizimler gibi yaklaşık 170 milyon ögeye ev sahipliği yapmaktadır. Kütüphane koleksiyonunda yaklaşık 14 milyon kitap ve MÖ 2000’lere dayanan geçmişe sahip birçok el yazması vardır.

2) Kongre Kütüphanesi – Library of Congress

Dünyanın en büyük ikinci kütüphanesi, 1800 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington’da kurulan Kongre Kütüphanesi’dir. Koleksiyonunda 470 farklı dilde, 38 milyondan fazla kitap ve diğer yayınlar yer almaktadır. 70 milyon el yazması, içlerinde Gutenberg İncili’nin de bulunduğu Kuzey Amerika’nın en büyük nadir kitap koleksiyonuna da sahiptir.

Dünyanın en büyük kütüphanesi Kongre Kütüphanesi - Library of Congress

Kongre kütüphanesi, Thomas Jefferson, John Adams ve James Madison Anıt Binası olmak üzere 3 farklı binadan oluşur;

  • Thomas Jefferson Binası, Birinci Cadde GD üzerinde ve Independence Caddesi ile Doğu Başkent Caddesi arasında yer almaktadır. Kütüphanenin en eski binasıdır. Orijinal ismi Kongre Binası Kütüphanesi veya Ana Bina’dır. Mevcut ismini 13 Haziran 1980 yılında almıştır.
  • John Adams Binası, 2. Cadde GD üzerinde ve Independence Caddesi ile Doğu Başkent Caddesi arasında yer almaktadır. 1938 yılında Ana Bina’ya destek amacıyla inşa edilmiştir. Mevcut ismini 13 Haziran 1980 yılında almıştır.
  • 28 Mayıs 1980 tarihinde kütüphanenin yeni müdürlük binası olarak açılan James Madison Anıt Binası ise Independence Caddesi GD üzerinde ve Birinci Cadde ile İkinci Caddeler arasında yer almaktadır. Bu yapıda Kongre’nin Hukuk Kütüphanesi de yer almaktadır.

3) New York Halk Kütüphanesi

New York Halk Kütüphanesi

Üçüncü sırada, 53,1 milyon kayıtlı öge sayısıyla New York Halk Kütüphanesi (NYPL) gelir. Manhattan’da yer alan ve 1895 yılında kurulan kütüphane, zaman zaman filmlerde karşımıza çıkmıştır. 2002 yapımı Örümcek Adam, 1984 yapımı Hayalet Avcıları, 2002 yapımı Zamanda Yolculuk, 2004 yapımı Yarından Sonra bu filmlerden bazılarıdır. Dilerseniz, kütüphanenin nypl.org adresinden araştırmalarınıza yardımcı olacak kaynaklara online olarak sahip olabilirsiniz.

4) Rusya Devlet Kütüphanesi

Dünyanın en büyük dördüncü kütüphanesi, 44,4 milyon kayıtlı ögesiyle Moskova’da bulunan Rusya Devlet Kütüphanesidir. Kütüphane, 1925-1992 yılları arasında V. I. Lenin SSCB Devlet Kütüphanesi adıyla anılmıştır. Rusya Devlet Kütüphanesi’nde, 1922-1991 yılları arasında SSCB’de basılmış tüm yapıtların birer kopyası yer almaktadır.

5) Rusya Ulusal Kütüphanesi

Rusya Milli Kütüphanesi

St. Petersburg’da bulunan ve Rusya’nın en eski halk kütüphanesi olan Rusya Ulusal Kütüphanesi, dünyanın en büyük beşinci kütüphanesidir. 1795 yılında kurulan kütüphane, aynı zamanda ülkedeki ilk ulusal kütüphanedir. 36,5 milyon kayıtlı ögeye sahiptir. Kütüphanenin ilk müdürü Choiseul-Gouffier, Fransız asıllı bir diplomattır ve bir dönem Fransa’nın Osmanlı İmparatorluğu Büyükelçisi olarak da görev yapmıştır.

6) Ulusal Diet Kütüphanesi – Kokuritsu Kokkai Toshokan

Dünyanın en büyük altıncı kütüphanesi, Japonya’nın Tokyo kentinde yer alan Ulusal Diet Kütüphanesidir. 35,6 milyon kayıtlı ögeye sahip olan kütüphane, 1948 yılında kurulmuştur. Yıllık ortalama 654.000 ziyaretçi almaktadır. Ulusal Diet Kütüphanesi, amaç ve kapsam açısından Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesine benzemektedir. Kütüphane, Tokyo ve Kyoto’daki iki ana tesis ve Japonya’daki diğer birçok şube kütüphanesinden oluşmaktadır.

7) Fransa Milli Kütüphanesi – Bibliothèque nationale de France

Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Fransız Milli Kütüphanesi,31 milyon ögesiyle dünyanın en büyük yedinci kütüphanesidir. Kütüphanenin Gallica adlı internet sitesinden tarih, edebiyat gibi çeşitli alanlarda içeriklere ulaşabilirsiniz. Siteyi Türkçe diline çevirerek, orijinali kadar olmasa da keyifli okumalar yapabilirsiniz. 

8) Danimarka Kraliyet Kütüphanesi

Kütüphane Danimarka Kraliyet Kütüphanesi

Danimarka Kopenhag’da bulunan Kraliyet Kütüphanesi, 30,2 milyon kayıtlı ögesi ile dünyadaki en büyük sekizinci kütüphanedir. 1648 yılında kurulan kütüphane,  17. yüzyıldan bugüne dek Danimarka’da yayımlanmış tüm kitapları barındırmaktadır. Günümüzde Kopenhag Üniversitesi tarafından kullanılmaktadır.

9) Çin Milli Kütüphanesi

Kütüphane

Dünyanın en büyük kütüphaneleri arasında dokuzuncu sırada yer ala Çin Milli Kütüphanesi, Asya’nın en büyük kütüphanesidir. 1909 yılında kurulan kütüphane, Pekin’de yer almaktadır. 29 milyon kayıtlı ögeye sahip olan kütüphanede 26,3 milyonu aşkın kitap barındırmaktadır. Çin Devrimi‘nin ardından açılan yapının adı Temmuz 1928’de Pekin Ulusal Kütüphanesi olarak değiştirilmiştir. Daha sonra ise kütüphane bugünkü adını almıştır.

10) Rusya Bilimler Akademisi Kütüphanesi

Kütüphane Rusya Bilimler Akademisi Kütüphanesi

St. Petersburg’da bulunan Rusya Bilimler Akademisi Kütüphanesi, 26,5 milyon kayıt ögesiyle dünyanın onuncu en büyük kütüphanesidir. 1914 yılında kurulan kütüphane,  Rusya Bilimler Akademisi üyelerine hizmet vermektedir.  

Paylaş

Yazar

(Visited 1.584 times, 1 visits today)

Ipek Can

Sanat, sonsuz bir zenginliğe sahip. Sanat dalları, köklerinden yükselen ağaçların oluşturduğu bir orman gibi. Her bir sanat dalı kendi içinde çok sayıda parçalara ayrılıyor. Bu düşünceyle yola çıktığım sanat ormanı serüvenimde kendi merak ettiklerimi araştırıp yazarken sizlerle de paylaşacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir